Geleceğe Dönüş: Nesnelerin İnterneti

Geçtiğimiz hafta; GünIşığı Yayınları’nın davetlisi olarak 6. Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nde konuşmacı olarak yer aldım.

Yeni Medya, Yeni Birey ve Yayıncılık hakkında konuşurken, bir yandan da Nesnelerin İnterneti ile Sanat ve Edebiyat bir araya gelebilir mi? Bunları tartıştık. Oldukça güzel ağırlandığım ve keyifle ayrıldığım bu etkinlik için, emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Aşağıda sunumdan bir parça bulabilirsiniz. Ayrıca konuşmanın tam metni de Keçi Edebiyat tarafından deşifre edilmiş.

“İnsanlar, ilk ortaya çıktığında internete, önce büyük bir heyecan ve romantizmle, sonra da özgürlük ve demokratikleşme rüzgârıyla akın etmişti. Ancak, her mecranın başına gelen, internetin de başına geldi. Zaman geçtikçe, internet de ana akım bir medya haline dönüşmeye başladı. Hatta, bugün sosyal medyaya bakıldığında, temelde ana akım medyanın güdümündeki içeriğin yer aldığını ve büyük yayın kuruluşlarının içerik sağlayıcı olarak kullandığı platformlara dönüştüğünü görebiliriz.

1996’da başlayan ve 2010’lara kadar süren, “romantik dönem” olarak adlandırdığım bir süreç vardı. 2010’dan itibaren bu romantik dönem sona erdi. Facebook, Google ve Twitter gibi birçok platform finans-kapitale kapılarını açtı ve böylece, içerik değil, içeriğe yatırım yapanın ön planda olduğu bir yapı ortaya çıktı….

Devamını Okumak İçin Tıklayabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Press ESC to close